Sončno nabrežje 8/Riva del Sole 8
6310 Izola/Isola
Koncept samooskrbe s hrano je pomemben, saj ima neposredne posledice na sposobnost države ali območja, da samostojno izpolnjuje prehranske potrebe prebivalstva ne glede na zunanje okoliščine. Ne samo v Sloveniji, ampak tudi v okviru EU in po vsem svetu.
Od leta 2016 dalje se namreč intenzivno izvaja promocija lokalne hrane pod močnim sporočilnim sloganom Naša super hrana. S promocijo se potrošniki neprestano izobražujejo, kako pomembno je kupovanje lokalnih proizvodov, tako z vidika lokalnega gospodarstva, ohranjanja lokalnih kmetij, ohranjanja podeželja in lepe krajine, varovanja okolja in biodiverzitete kot tudi z vidika uživanja bolj varnih in kakovostnih živil. Prav tako se potrošniki preko promocij ozaveščajo o visoki pomembnosti spoštovanja hrane, saj manj odpadne hrane vpliva na celoten planet in družbo samo.
Za šole se izvaja pomemben projekt, ki je tudi finančno podprt, to je Tradicionalni slovenski zajtrk, ki poteka vsak tretji petek v novembru. Letos bo prvič izvedeno celotedensko ozaveščanje o novo razglašenem Tednu slovenske hrane (tretji teden v novembru), kjer se bo še posebej spodbujalo javne zavode, da kupujejo več lokalne hrane, ki je visokokakovostna, varna in sveža ter da v omenjenem tednu pripravljajo tradicionalne slovenske jedi.
Promocija se bo z enako intenziteto nadaljevala tudi v prihodnjih letih, saj je zelo pomembna, še posebej v času globalnih trenj, ki se kot posledica odraža v povečanju cen dobrin, kar vpliva tudi na slovensko pridelavo in predelavo oz. celotno oskrbovalno verigo.
Vir: www.gov.si, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Medobčinska uprava Istre